Wanneer u kijkt naar uw kindertijd dan hebt u hopelijk een aantal prettige herinneringen aan boeken die u heeft gelezen. Mijn prettige leeservaringen zijn de avonturen van Winnetou en Old Shatterhand. Ik heb alle boeken gelezen over hun belevenissen. Het lezen van avonturenboeken is niet alleen een leuk tijdverdrijf, het helpt kinderen ook aan een leven lange passie voor lezen.

Afname in leesvaardigheden.

Vandaag de dag is het lezen van kinderboeken niet zo populair meer. Onderzoek, dat is verricht door de stichting ‘Save the Children’, heeft geconcludeerd dat één op de vier kinderen niet op niveau kan lezen wanneer ze de basisschool verlaten. Verder leest ongeveer 46% van de mensen tussen de 16 en 24 niet voor hun plezier. Dit alles leidt tot een afname in de leesvaardigheden van mensen.

Kinderen die al vroeg het plezier van het lezen ontdekken behalen betere resultaten in het onderwijs dan de kinderen die dit niet doen. Lezen heeft een grote invloed op de cognitieve ontwikkelen van een kind. Enthousiaste lezers ontwikkelen een breed vocabulaire en kunnen zich over het algemeen beter uiten. Dit heeft ook invloed op hun toekomstige arbeidskansen.

Hoe spoor je kinderen aan om te gaan lezen?

Ouders, verzorgers en docenten hebben eigenlijk de plicht om hun kinderen aan het lezen te krijgen. Maar er moet wel rekening worden gehouden met diversiteit in de te lezen boeken. Zo geldt voor veel mensen dat de verplichte boekenlijst, voor onder andere het vak Nederlands, er juist voor heeft gezorgd dat zij hun interesse in literatuur zijn verloren.

Deze diversiteit kan bestaan uit het lezen van klassieke avonturenboeken tot aan het lezen van stripboeken. Zolang het kind maar iets leest waar het plezier uit kan halen. Het beste is om ze zelf hun pad te laten bepalen in de literatuur die ze willen lezen.

Er zijn vele manieren om een kind te motiveren om te lezen. U kunt bijvoorbeeld een boek kopen, huren of downloaden dat binnen het interessegebied van uw kind ligt. Kinderen op de basisschool moeten de ruimte hebben om hun fantasie de vrije loop te laten gaan met de boeken die ze kunnen lezen.

Het plezier in lezen, daar ligt de kern tot een leven lang leesgenot. Wanneer een kind alleen maar verplichte literatuur tot zich moet nemen, dan zal het genot van het lezen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Related Posts

Laat een bericht achter