Veelgestelde examenvragen
Examens brengen niet alleen spanning, maar ook een hoop vragen met zich mee. Hieronder zijn de meest voorkomende beantwoord.
Vraag: Ik heb examenvrees. Wat moet ik doen?
Vraag: Wat mag ik allemaal naar mijn examen meenemen?
Vraag: Wie kijkt mijn examen na?
Vraag: Hoe wordt mijn eindcijfer bepaald?
Vraag: Wanneer krijg ik mijn diploma?
Vraag: Wat is een certificaat?
Vraag: Waar kan ik terecht als ik klachten heb?
Vraag: Ik ben gezakt. Wat nu?
Vraag: Wanneer mag ik herkansen?
Vraag: Wat is een staatsexamen?
Vraag: Wat gebeurt er als ik fraudeer?
Vraag: Ik ben allochtoon en Nederlands is niet mijn moedertaal. Kan ik een aangepast examen krijgen?
Vraag: Ik heb door langdurige ziekte of overmacht het onderwijs is mijn examenjaar niet kunnen volgen. Kan ik nog examen doen?
Vraag: Ik ben ziek en kan het examen niet maken. Wat nu?
Vraag: Ik heb examenvrees. Wat moet ik doen?
Antwoord: Bereid je goed voor. Zorg dat je de grote lijnen voor ogen hebt als je met de lessen bezig bent. Begin niet pas met leren op de laatste dagen, begin ook niet te stampen op de eerste dag van het vak.
Zorg dat je op een rustige manier de stof meester wordt. Als je alle lessen goed bij houdt, zonder vooruit te werken, dan kun je op een ontspannen manier de lessen volgen. Je zult merken dat je in de laatste week de stof alleen nog maar hoeft te herhalen.
Zorg ervoor dat je genoeg slaap krijgt. Ga niet de avond voor het examen nog lopen stampen. De kans is groot dat je dat allemaal weer vergeten bent, als je oververmoeid je bed uitkomt.
Voel je je nog steeds gespannen als je in de examenbank zit? Bedenk dan dat dit een positieve spanning is die iedereen ervaart. Het betekent niet dat je de stof niet beheerst of dat je allemaal stomme fouten gaat maken. Je lichaam bereidt zich alleen voor op een belangrijke gebeurtenis.
Sommige homeopathische middeltjes, zoals valeriaan kunnen je wat rustiger maken. Neem dit soort middeltjes nooit preventief, maar wacht af hoe je je voelt. Meestal blijkt dat je het helemaal niet nodig hebt. Het kan wel een geruststelling zijn dat je ze bij je hebt.
Vraag: Wat mag ik allemaal naar mijn examen meenemen?
Antwoord:
– schrijfmateriaal incl. millimeterpapier
– tekenpotlood
– blauw en rood tekenpotlood
– liniaal met millimeterverdeling
– passer
– geometrische driehoek
– vlakgum
– elektronisch rekenapparaat
Je docent vertelt je als je voor een specifiek vak nog iets extras nodig hebt.
Vraag: Wie kijkt mijn examen na?
Antwoord: Je examen wordt eerst door je eigen docent nagekeken. Hij is dus de eerste corrector.
Daarna kijkt een leraar van een andere school je schriftelijke werk na. Hij is de tweede corrector.
Deze twee docenten bepalen in overleg je score en geven die door aan de directeur van je school.
Vraag: Hoe wordt mijn eindcijfer bepaald?
Antwoord:
HAVO/VWO
Tel het cijfer voor je schoolexamen en dat voor je centraal examen op. Deel dat getal door 2 en je hebt je eindcijfer voor dat vak.
VMBO
Zo worden je eindcijfers op je cijferlijst berekend:
Vmbo BB: neem 2 maal het cijfer voor je schoolexamen en 1 maal het cijfer voor je centraal examen. Tel die op, deel dat door 3 en je hebt je eindcijfer voor dat vak.
Vmbo KB, GL en TL: neem 1 maal het cijfer voor je schoolexamen en 1 maal het cijfer voor je centraal examen. Deel dat door 2 en je hebt je eindcijfer voor dat vak.
Je cijfers voor het schoolexamen en centraal examen hebben een decimaal achter de komma. Dat hebben je eindcijfers niet, die worden afgerond. Als de uitkomst van de berekening niet een geheel getal is, wordt het cijfer naar beneden afgerond als het eerste cijfer achter de komma een 4 of lager is, en naar boven afgerond als het eerste cijfer achter de komma een 5 of hoger is.
Een 5,43 wordt dus een 5, een 5,45 ook, en een 5,5 wordt een 6.
Vraag: Wanneer krijg ik mijn diploma?
Antwoord: Als je geslaagd bent voor het hele examen, krijg je een diploma van de directeur van je school. Dit geldt ook als je het examen voor de staatsexamencommissie hebt afgelegd.
Heb je geen examen hebt gedaan, maar wel genoeg vrijstellingen in de afgelopen jaren hebt verzameld om aan de eisen van een volledig eindexamen te voldoen? Dan kun je die vrijstellingen bij het staatsexamen inwisselen voor een diploma.
Vraag: Wat is een certificaat?
Antwoord: Een certificaat is een soort diploma, maar dan voor een of meerdere vakken die samen niet voldoende zijn om een diploma op te leveren. Op een certificaat staan het vak of de vakken waarvoor je als eindcijfer een zes of hoger hebt gehaald. De cijfers staan op de cijferlijst die bij het certificaat hoort.
Dagscholen voor havo en vwo reiken geen certificaten uit, maar cijferlijsten.
De certificaten van een vavo-instelling (vavo is voortgezet algemeen volwassenen onderwijs) en van de staatsexamens zijn even veel waard.
Vraag: Waar kan ik terecht als ik klachten heb?
Antwoord: Als je een klacht over een examen hebt (over de inhoud of over herrie tijdens het examen bijvoorbeeld), dan kun je deze doorgeven aan de klachtenlijn van het LAKS: 035 – 671 98 89. Getrainde scholieren helpen je daar door te luisteren en zonodig actie te ondernemen.
Je kunt het beste je klachten zo snel mogelijk na het examen doorgeven. Bij een serieus probleem belt het LAKS namelijk direct je school, om samen een oplossing te zoeken.
Het Cito verzamelt de klachten over de inhoud van de examens (te moeilijke vragen, vragen die niet kloppen, etc.) Het totaal aantal punten dat je nodig hebt voor een voldoende kan dan mogelijk veranderen.
Vraag: Ik ben gezakt. Wat nu?
Antwoord: Als je bent gezakt, heb je twee mogelijkheden. Je kunt volwassenenonderwijs gaan volgen. Je krijgt dan van school een cijferlijst waar al je vakken met de behaalde eindcijfers staan. Voor de vakken waar je onvoldoende voor staat kun je dan voldoendes halen. Je kunt ook dagonderwijs blijven volgen. Je krijgt dan geen cijferlijst, want dan moet je alle vakken opnieuw doen.
Vraag: Wanneer mag ik herkansen?
Antwoord: Je hebt altijd recht op het herkansen van één vak. Daarmee kun je dus een eventuele onvoldoende opkrikken, maar ook als je een voldoende had, mag je één vak opnieuw doen. Het hoogste cijfer telt namelijk.
VMBO:
Als je een basisberoepsgerichte leerweg (BB) volgt of een kaderberoepsgerichte leerweg (KB), heb je naast een herkansing voor het centraal examen ook nog recht op een herkansing van het centraal schriftelijk en praktisch examen (cspe). Dit kan de hele toets zijn, of 1 of meer onderdelen ervan. Je moet dat wel op tijd aan de directeur laten weten.
Vraag: Wat is een staatsexamen?
Antwoord: Het staatsexamen leg je af als je niet naar school gaat, maar wel een diploma wilt halen. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor de voorbereiding op dit examen. Overigens heeft een staatsexamendiploma dezelfde waarde als een vergelijkbaar diploma van het schoolexamen.
De staatsexamens bestaan uit 2 onderdelen: het centraal eindexamen en het commissie-examen. De staatsexamencommissie neemt het commissie-examen zo veel mogelijk af zoals het schoolexamen.
Met het staatsexamen kun je het diploma vwo, havo of vmbo TL halen. Voor vbo bestaan geen staatsexamens.
Voor een staatsexamen moet je je aanmelden bij de Informatie Beheer Groep, bij de afdeling staatsexamens vwo-havo-vmbo van het onderdeel Examendiensten.
Vraag: Wat gebeurt er als ik fraudeer?
Antwoord: Je school kan het volgende doen als je fraudeert:
• Je een 1 geven voor dat examenonderdeel;
• Je uitsluiten van (verdere) deelname aan een of meer examenonderdelen;
• Toetsen of examenonderdelen die je al hebt gedaan ongeldig verklaren;
• Opnieuw examen in een of meer onderdelen laten doen.
Dat geldt ook als je niet aanwezig bent, te laat je werk inlevert of een andere onregelmatigheid begaat.
Zo’n besluit geeft de school altijd door aan de Onderwijsinspectie. Vindt de inspectie dat het examen op een school niet op de juiste manier gebeurde, dan kan ze besluiten dat één of meerdere kandidaten het examen opnieuw moeten doen.
Dit alles geldt trouwens ook voor het schoolexamen
Antwoord: Als je minder dan 30 minuten te laat bent, dan word je nog toegelaten tot het examen. Maar je hebt wel minder tijd, want je moet tegelijk met de rest stoppen.
Vraag: Ik ben allochtoon en Nederlands is niet mijn moedertaal. Kan ik een aangepast examen krijgen?
Antwoord: Ja dat kan als je niet langer dan zes jaar onderwijs in Nederland hebt gevolgd. Dat is inclusief het schooljaar waarin je examen doet. Je kunt toestemming krijgen voor een aangepast examen. De aanpassingen kunnen dan zijn:
– maximaal 30 minuten extra tijd voor je examen
en/of
– het gebruik van een verklarend woordenboek Nederlandse taal
Vraag: Ik heb door langdurige ziekte of overmacht het onderwijs is mijn examenjaar niet kunnen volgen. Kan ik nog examen doen?
Antwoord: Dan zou je toestemming kunnen krijgen om het eindexamen gespreid over 2 jaar af te leggen. De uitslag wordt dan bepaald na het tweede examenjaar. Maar wordt besloten het examen na het eerste examenjaar af te breken, dan kan de uitslag worden vastgesteld, ook al is het examen niet helemaal gedaan.
Vraag: Ik ben ziek en kan het examen niet maken. Wat nu?
Antwoord: Als je je examens gemist hebt met een geldige reden, mag je die vakken alsnog doen. Je moet dan gebruik maken van de herkansingen. Je mag echter nooit meer dan twee vakken op een dag doen. Het kan dus wel voorkomen dat je het examen voor een bepaald vak moet missen.