De verschillende vormen van kinderopvang in Nederland
De algemene term voor kinderopvang in Nederland is kinderopvang en omvat:
- Kinderopvangvoorzieningen: kinderdagverblijven, gastouders (of gastouders), voorschoolse en naschoolse opvang.
- Kinderopvang: peuterspeelzaal, oppas, kindermeisjes en au pairs.
Kinderopvang in Nederland
De vraag naar kinderopvang in Nederland is groot en wachtlijsten kunnen oplopen tot zes maanden. Sommige Nederlandse (en internationale) werkgevers hebben hun eigen kinderopvang, vooral universiteiten. Mogelijk heeft uw gemeente een overzicht van de verschillende mogelijkheden.
Kinderdagverblijf (dagopvang)
Kinderen tot vier jaar kunnen worden opgevangen in een kinderdagverblijf, waar ze tot 10 uur per dag kunnen verblijven. Kinderdagverblijven in Nederland worden professioneel gerund en hebben volledig gekwalificeerd personeel voor kinderopvang. Alle kinderdagverblijven moeten voldoen aan een strenge kwaliteitsnorm volgens Nederlands recht.
Nederlandse kinderdagverblijven zijn doordeweeks meestal geopend van 7.30 uur of 8.00 uur tot 18.00 uur en bieden zorg aan baby’s vanaf drie maanden aan kinderen tot vier jaar. Sommige centra hebben speciale groepen voor baby’s en peuters, terwijl andere de twee combineren. Er is meestal één leerkracht voor vier tot acht kinderen, afhankelijk van de leeftijdsgroep.
Eten wordt meestal verzorgd door het kinderdagverblijf, terwijl de ouders verantwoordelijk zijn voor het voorzien in andere benodigdheden.
Er zijn vaak lange wachtlijsten voor plaatsen in dagverblijven, dus het is het beste om uw kind zo vroeg mogelijk te registreren (mogelijk zelfs voordat het geboren is). Je moet ook overwegen om je bij meer dan één centrum te registreren totdat je een plekje krijgt.
Gastouders of gastouders (gastouder)
Gastouders zorgen voor een vast aantal uren per week voor maximaal zes kinderen thuis of in een zorgcentrum. Ze zijn ook beschikbaar ‘s avonds of in het weekend.
Kinderoppasdiensten zijn te vinden via een gastouderbureau, dat controleert of de locaties waar kinderen opgevangen worden veilig en hygiënisch zijn. Kinderoppas moet ook ingeschreven zijn in het Landelijk Register Kinderopvang.
Op grond van de Wet Kinderopvang kunnen grootouders die regelmatig babysitten ook worden beschouwd als formele kinderopvangaanbieder, wat betekent dat ook ouders hiervoor een tegemoetkoming kunnen krijgen.
Buitenschoolse opvang (BSO / naschoolse opvang)
Buitenschoolse opvang, ook wel BSO genoemd, en naschoolse opvang bieden organisaties op schooldagen en schoolvakanties van 7.30 tot 18.30 uur opvang en activiteiten aan kinderen van vier tot 12 jaar. Ze werken meestal met een of meer basisscholen – dus zowel lokale als internationale scholen zouden ouders moeten kunnen helpen er een te vinden die bij hen in de buurt past – en kinderen worden vaak door een verzorger van hun school gehaald.
Meestal wordt er voor eten en drinken gezorgd, en kinderen kunnen buiten spelen, knutselen, lezen of hulp krijgen bij hun huiswerk. Sommige centra zijn verbonden met een sportclub, buurthuis of muziekschool, dus er zijn veel mogelijkheden voor activiteiten.
Kleuterscholen (peuterspeelzalen)
Peuterspeelzalen zijn voor kinderen van twee tot vier jaar. Ze maken vaak deel uit van een basisschool en helpen kinderen voor te bereiden op de basisschool en moeten ingeschreven zijn in het Landelijk Register Kinderopvang.
Kinderen in Nederland gaan twee tot drie keer per week ‘s ochtends of’ s middags om een paar uur met andere kinderen te spelen en activiteiten te doen onder opgeleide professionele kleuters.
Kinderopvang in Nederland
Voor ouders die tijdens een werkweek geen voltijdse zorg nodig hebben, zijn er andere mogelijkheden voor kinderopvang:
Peutergroep
Peutergroep (peuterspeelzaal) is een meer informele setting voor ouders om hun kinderen (nul tot drie jaar) mee te laten spelen met anderen van dezelfde leeftijd. Ouders blijven meestal de eerste paar sessies de hele tijd, zodat ze minder tijd hebben als het kind zich op zijn gemak voelt. Peuterspeelzalen in Nederland rekenen doorgaans een kleine vergoeding voor zaalhuur, eten en drinken en speelgoed.
Oppas
Het Nederlandse woord voor babysitters, oppas, omvat een scala aan opties, van tieners tot gekwalificeerde gastouders, die meestal een paar uur ‘s middags of’ s avonds werken.
Merk op dat je je ook kunt inschrijven bij een website waar je in contact kunt komen met oppassers. Met deze service kun je bijna altijd een oppas krijgen en zijn de kosten redelijk. Aan de andere kant kan het elke keer een ander persoon zijn en kan hun ervaringsniveau variëren.
Je moet ook vooruit boeken, vooral tijdens vakantieperiodes. Het wordt aanbevolen om referenties te vragen en te controleren en eerst een telefonisch interview te houden met alle toekomstige babysitters.
Kindermeisjes en Au Pairs
Nanny’s zijn ervaren en vaak gekwalificeerde gastouders die bij u thuis wonen en een maandsalaris ontvangen.
Een au pair is meestal een jonge (van 18 tot 31 jaar) vrouw of man uit een ander land die wordt ingehuurd om te helpen met de zorg voor de kinderen van een gastgezin in Nederland. Au pairs krijgen kost en inwoning, betalen een klein maandsalaris en zijn doorgaans op zoek naar een culturele ervaring in Nederland, terwijl ze ook als oppas dienen en meestal wat licht huishoudelijk werk doen.
U komt mogelijk in aanmerking voor de kinderopvangtoeslag voor de opvang van uw kind. Op de website van de overheid wordt aangegeven hoe u kinderopvangtoeslag kunt aanvragen.