Wat is huiswerkbegeleiding?
Huiswerkbegeleiding is een dienst om kinderen, jongeren, lerende personen (en hun ouders, opvoeders) te ondersteunen wanneer er zich problemen voordoen bij het leren. Huiswerkbegeleiding werd altijd gezien als iets voor de “minder presterende” lerende, maar wordt tegenwoordig gezien als effectief middel in de groei van de lerende persoon. Mede door de verandering van het onderwijssysteem (veel vrijheid, veel vakken), wat veel vraagt van zowel docenten als leerlingen, is er steeds meer behoefte aan individuele ondersteuning. Weinigen kennen tegenwoordig niet iemand in zijn of haar directe omgeving die voordeel ondervindt van deze ondersteuning in bijvoorbeeld de weg naar het “Cito-toetsmoment” en het “Centraal Eindexamen”. Beide momenten die zeer bepalend zijn voor de toekomst en waarbij alle mogelijke hulp welkom is om goed te slagen.
Hoe werkt huiswerkbegeleiding?
Leerlingen vinden het niet altijd eenvoudig hun schoolwerk goed te structureren, zeker in deze tijd waarin steeds grotere zelfstandigheid gevraagd wordt. Voor middelbare scholieren biedt huiswerkbegeleiding uitkomst. Een aantal middagen per week worden de leerlingen begeleid bij het maken van hun huiswerk. Zij leren zich beter te concentreren, ze leren hun huiswerk goed in te plannen en, het belangrijkst: ze leren leren!
Tijdens huiswerkbegeleiding wordt de begeleiding vaak afgestemd op de individuele leerling. Vaak is er dan een vaste coach die gedurende de middagen dat de leerling op locatie is, intensief contact met hem of haar wordt onderhouden. Dit heeft als voordeel dat er kan worden achterhaald wat zijn of haar valkuilen en sterke punten zijn.
De coach maakt een individuele planning met de leerling, waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de buitenschoolse activiteiten. Er moet ook ruimte zijn voor sport en spel. Het is juist van belang dat de leerlingen dit met elkaar kunnen combineren en in balans kunnen brengen. De coach neemt, indien nodig of gewenst, ook contact op met school, de mentor of vakleerkracht.
Ouders ontvangen een verslag over de ontwikkeling van hun kind, in eerste instantie wat de schoolprestaties en hun werkhouding betreft.
Veel scholieren hebben baat bij huiswerkbegeleiding. Begeleiding is zeer geschikt voor leerlingen die moeite hebben met het organiseren van hun planning, leerlingen die begeleiding kunnen gebruiken in verband met faalangst of leerproblemen en leerlingen met een druk buitenschools programma. Maar ook de scholier die gewoon een extra rustige leeromgeving kan gebruiken is van harte welkom.
Zo maakt u een goede afspraak:
- de aanbieder kan een bewijs van goed gedrag laten zien, heeft referenties,
- voordat de begeleiding, ondersteuning begint spreekt u met de aanbieder een minimaal aantal uren af (bij niet tevreden kunt u dan gemakkelijk overstappen),
- wat en waar ondersteuning nodig voor is wordt afgesproken (doelen en haalbaarheid),
- prijs per uur, minimaal aantal uren vermenigvuldigen en de betalingswijze.
Wat kost huiswerkbegeleiding?
U betaalt per uur een vergoedingstarief voor de huiswerkbegeleiding, afhankelijk van het overeenkomstig afgesproken minimale aantal uren ondersteuning (aanbiedingspakket bij meer uren is vaak mogelijk). Het aanvragen van informatie is altijd gratis, maar nadat het minimale aantal uren is afgesproken kunnen er extra kosten door de aanbieder in rekening worden gebracht. Over het algemeen is werkmateriaal (papier, pen, potlood en andere hulpmiddelen) aanwezig en anders moet hier ook overeenstemming over worden bereikt. Vaak zit dit al bij de prijs inbegrepen en anders dient de aanbieder vooraf te melden wanneer er extra kosten in rekening worden gebracht. In sommige specifieke gevallen is begeleiding via het persoonsgebonden budget (PGB) ook te betalen en kan de ondersteuning worden uitgebreid met bijvoorbeeld het aanleren van sociale vaardigheden en dergelijke. Er is een ongeschreven (netheid) gedragscode bij de aanbieders dat er natuurlijk geen onverwachte kosten in rekening worden gebracht (uitzonderingen zijn er soms bijvoorbeeld bij “vervanging door verkeerd gebruik” van materiaal). Problemen ontstaan vaak als niet geheel duidelijk van te voren is afgesproken welke overeenkomst men gesloten heeft. Het op papier zetten van de overeenkomst is voor beide partijen aan te raden! Wanneer de persoon die de ondersteuning, begeleiding ontvangt zich niet tijdig afmeldt bij bijvoorbeeld ziekte, zal de begeleider vaak genoodzaakt zijn toch de uurprijs in rekening te brengen (ondanks dat huiswerkbegeleiding vaak als een sociale dienst wordt gezien zit er zeker ook een zakelijke kant aan het verhaal).
Wat zijn de voordelen van huiswerkbegeleiding?
De voordelen zijn o.a.:
- Individuele uitleg en ondersteuning bij leerproblemen en inhoud van leerstof, directe feedback- en evaluatiemomenten wanneer nodig.
- Stressvermindering in de thuissituatie tussen ouders/ opvoeders en lerende, het leerwerk wordt efficiënter gemaakt dus meer vrije tijd. Er wordt van het te maken huiswerk meer geleerd door de directe individuele (aansluitend bij de persoon) ondersteuning.
- De lerende persoon bepaalt zelf hoe hij/ zij ondersteuning wil, waardoor de motivatie tot leren en groei het hoogst mogelijk is (en dus het effectiefst!).
- Handige inzichten die het leren kunnen versoepelen/ vergemakkelijken worden aangeboden waardoor de lerende in de toekomst een “steviger lerende persoon”wordt!