Wat is NLD?
De ‘Onbekende’ leerstoornis. De non-verbale leerstoornis is in Nederland vrij onbekend, terwijl naar schatting vijf procent van van de leerlingen op gewone basisscholen en tien procent van leerlingen in het speciaal onderwijs in meer of mindere mate NLD hebben. De kinderen lopen achter met rekenen en begrijpend lezen, terwijl het lezen zelf en spellen juist prima gaan.
Kinderen met een non-verbale leerstoornis (NLD) hebben een sterke voorkeur voor informatie die ze kunnen horen en (na)vertellen. Het aloude ‘voorzingen’ van de tafels door de juf werkte bij hen prima; leren uit een boek met veel plaatjes of via een druk computerscherm vinden ze lastig. Ze zijn gericht op details en missen het grotere verband. Nieuwe dingen zijn daardoor beangstigend. Ze kunnen sociaal onhandig zijn omdat ze non-verbale signalen niet begrijpen. In Amerika en Canada is NLD even bekend als dyslexie en hebben basisscholen inmiddels aangepaste lesprogramma’s ontwikkeld voor deze kinderen.
Voor dat u verder leest
Voordat u verder leest moet u weten dat NLD niet éénduidig wordt omschreven in de DSM IV (het handboek voor diagnostici). Dit betekent dan ook dat een diagnose NLD meerdere interpretaties* kent. Als u deze informatie opzoekt omdat u het vermoeden heeft dat uw kind “NLD” heeft en u uw kind op “NLD” wilt laten testen dan is het onderzoek en de diagnose vaak te bediscussiëren. Het onderzoek is vaak tijdrovend en duur en met de diagnose “NLD” (mijn kind heeft “NLD”) worden er geen extra voorzieningen voor uw kind getroffen. Het is dan ook de vraag of uw kind geholpen is met de diagnose “NLD”. Het beste wat ú kunt doen is met de (basis) school praten over wat het kind wél en niet goed kan en hiervoor een plan van aanpak laten opstellen. Het afnemen van een Intelligentie-, persoonlijkheidsonderzoek, aangevuld met de schoolgegevens kan u ook de nodige ondersteuning geven.
* Om de verwarring voor ouders, volwassenen en hulpverleners helemaal compleet te maken vindt de ene wetenschapper dat NLD onder autisme hoort, de ander vindt dat NLD onder dyscalculie valt.
zie: www.nld.be (een uitstekende informatieve website!)
NLD (Niet verbale leerstoornis) wordt gedefinieerd als een neuro-psychologisch syndroom en staat voor Nonverbal Learning Disabilities of niet verbale leerstoornissen. NLD wordt omschreven als een rechterhemisfeer-stoornis, die zich kenmerkt door het samengaan van leer-en gedragsproblemen met motorische problematiek. NLD wordt ook wel planloosheid genoemd ofwel het samenspel tussen neuro-psychologische, schoolse, sociaal-emotionele en adaptieve functies schiet tekort. NLD uit zich in typische tekorten en vaardigheden in leerprestaties enerzijds en tekorten in sociaal emotioneel en adaptief opzicht anderzijds NLD is een rechterhemisfeer-stoornis waarbij sprake is van aantasting van de “witte stof” in de hersenen.
De stoornissen in de informatieverwerking: Gestoord zijn intermodale taken waarbij meerdere informatiedelen met elkaar gecombineerd ,moeten worden (b.v. strikken van veters) verwerken van nieuwe begrippen, het oplossen van problemen en leren van opgedane ervaringen verlopen moeizaam. Processen die aangestuurd worden door de linkerhersenhelft verlopen goed, b.v. intermodale taken waarbij bekende informatie een rol speelt; routinetaken (b.v. tafels van vermenigvuldiging) 3 NLD aspecten: tekorten in de psycho-motoriek tekorten in het explorerend gedrag tekorten in de perceptie Daarmee samenhangend worden vaak problemen gevonden op ontwikkelingsgebieden: activiteitsniveau, taal/spraak emoties, sociaal gedrag.