Wanneer er iets belangrijks verandert in je leven of wanneer je meer verdient je dan de geldende bijverdiengrens kan het zijn dat je jouw huurtoeslag moet aanpassen of stopzetten. Doe je dit niet dan moet je de teveel ontvangen huurtoeslag op een later moment terugbetalen, inclusief rente.
Wat lees je hier?
- Wanneer stopzetten?
- Hoe kan je huurtoeslag stopzetten?
- Teveel huurtoeslag ontvangen, wat nu te doen?
Wanneer huurtoeslag stopzetten?
Stopzetten hoeft niet bij alle veranderingen in je leven. Wel is het verstandig om na een bepaalde verandering in je leven je huurtoeslag opnieuw te berekenen en te zien waar je nog wel of geen recht meer op hebt. Hieronder staan een aantal veranderingen in je leven die belangrijk zijn om je huurtoeslag opnieuw te berekenen. Het kan zijn dat alleen de hoogte van je huurtoeslag wijzigt.
Door veranderingen in je persoonlijke en/of financiële situatie kan het zijn dat je geen recht meer hebt op huurtoeslag. Bijvoorbeeld omdat je inkomen gestegen is. Je kunt de uitbetaling huurtoeslag dan stopzetten. Zo voorkom je dat je aan het einde van het jaar ineens de ten onrechte ontvangen huurtoeslag moet terugbetalen.
Veranderingen waar je de hoogte van je huurtoeslag zal moeten controleren:
- Bij een nieuwe (bij)baan
- Promotie maken of meer verdienen
- Verhuizen
- Het krijgen van een kind
Hoe kan je huurtoeslag stopzetten?
Wil je de huurtoeslag stopzetten, dan is dat heel eenvoudig. Sinds 2012 kun je wijzigingen met betrekking tot de huurtoeslag namelijk zelf regelen via ‘Mijn toeslagen’. Vervolgens geef je jouw wijziging(en) door onder de kop “Wijziging doorgeven”. Om in te loggen op deze pagina heb je je DigiD-inlogcode nodig. Naast via de Belastingdienst huurtoeslag stopzetten of wijzigen kan je hier ook zien welke andere toeslagen je ontvangt en welke gegevens er bekend zijn. Ook kun je nieuwe toeslagen aanvragen en je gegevens wijzigen. Er wordt dan gelijk berekend waar je nog wel recht op hebt. Voor het stopzetten van je studiefinanciering en studentenreisproduct log je in op “Mijn DUO” via duo.nl en geef op dezelfde manier je wijzigingen bij het DUO door.
Te veel huurtoeslag ontvangen, wat moet ik nu doen?
Kom je er te laat achter dat je op basis van jouw situatie geen huurtoeslag meer zou moeten ontvangen en ben je te laat met het stopzetten van huurtoeslag, dan heb je mogelijk huurtoeslag ontvangen waar je geen recht op hebt. Heb je teveel toeslag ontvangen, dan krijg je automatisch bericht hoeveel je terug moet betalen. Inclusief rente. Het bericht dat je hier over ontvangt wordt de ‘terugvorderingsbeschikking’ genoemd. Hierbij zit een acceptgiro waarmee je het bedrag ineens kunt terugbetalen. Je kan het geld ook via een bankoverschrijving overmaken.
Kan je het bedrag niet in een keer terugbetalen, dan zijn er twee mogelijkheden. Of het bedrag wordt verrekend met je huidige toeslag waardoor je dus gedurende een bepaalde tijd minder of helemaal geen toeslag ontvangt. Of je betaalt het bedrag zelf in maandelijkse termijnen terug. Een week na de terugvorderingsbeschikking ontvang je een brief met meer informatie over deze betalingsregelingen. In alle gevallen geldt dat je het bedrag binnen twee jaar volledig terugbetaald moet hebben.
TIP! : Het stopzetten van je huurtoeslag moet je doen voor de maand dat je boven de geldende bijverdiengrens uitkomt, doe je dit niet op tijd dan zal je het teveel ontvangen bedrag (inclusief rente!) terug moeten betalen.