Zelf klei maken
In veel kleuterklassen vind je de zogenaamde speelklei. Emmertjes met chemisch ruikende, felgekleurde staven klei. Het eerste dat je kinderen leert als ze ermee gaan werken, is dat het gekneed moet worden. En dat valt niet mee! Voordat deze fabrieksklei zacht wordt, heeft die een stevige hand nodig. Een bijna onmogelijke opdracht voor een kleuterhand. Bovendien gaat deze klei een schooljaar lang mee, wat wil zeggen dat die aan het einde een heleboel ‘viezigheid’ moet bevatten. Hij gaat immers dagelijks door kleuterhanden, soms zelfs kleutervoeten (heb je wel eens een afdruk gemaakt van je schoenzool?) met alle gevolgen van dien. Hoe maak je zelfgemaakte klei?
Ingrediënten om zelf klei te maken
Met simpele ingrediënten maak je zelf klei (of je laat het maken door ouders). Doordat deze klei met goedkope producten gemaakt wordt, kun je hem elke maand vervangen. Wel zo hygiënisch!
Recept:
- 100 gram bloem (1 cup)
- 70 gram zout (1/4 cup)
- 2 eetl citroensap (of 1 theel aluin)
- 250 ml water (1 cup)
- 1 eetl olie
- 2 eetl voedselkleurstof (optioneel)
Doe alle ingrediënten in een steelpan en zet het op het vuur. Blijf roeren met een houten lepel totdat het goedje een bal vormt. Leg die bal op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het een paar keer goed door (pas op: heet!). Nu is de klei klaar om te gebruiken! Bewaar de klei in een goed afsluitbare bak of zak.
Citroensap
Maar hier houdt de pret niet op! De citroensap die in de klei gaat, is om hem zo lang mogelijk houdbaar te maken. Je kunt ook naar de drogisterij gaan voor ‘aluin’. Dit verlengt de houdbaarheid, maar als je de klei een maand wilt bewaren, is citroensap prima. De olie die in dit recept genoemd wordt is voor de elasticiteit. Je kunt gewoon zonnebloemolie gebruiken, maar babyolie geeft een speciale geur, wat voor een bijzondere sensomotorische ervaring zorgt.
Thematische klei
En wat dacht je van thematische klei? Met Sinterklaas doe je wat speculaaskruiden door de klei (wel zeggen dat het niet eetbaar is, alhoewel het niet erg is als het in de mond gestopt wordt). In de winter maak je witte en blauwe klei. Een klei met bruine kleurstof en cacao lijkt net chocolade (dat worden vast lekkere ‘koekjes’). Strooi er wat glitters of etherische oliën door voor een speciaal effect. Bij elk thema is wel iets te bedenken!
Andere materialen toevoegen
Nog meer leuke ideeën: omdat deze klei niet het hele schooljaar mee hoeft te gaan, kun je er ook eens andere materialen aan toe laten voegen. Denk bijvoorbeeld aan maiskorrels, boutjes en moertjes, knopen, kraaltjes en pasta. Daar kunnen de kinderen bijzondere creaties mee maken! Doordat de klei heerlijk zacht aanvoelt, zal dit zeker een populaire activiteit worden.