Studenten vallen vaak na hun opleiding in een gat. Met een flinke schuld op zak gaan studenten solliciteren naar een leuke baan binnen hun sector. Toch vragen steeds meer bedrijven naast een goed diploma ook om ervaring en die heb je niet als student. Hierdoor kan solliciteren nog wel eens frustrerend zijn, want als recent afgestudeerde heb je geen ervaring behalve je stageplekken. Maar waarom zou een student niet na zijn opleiding aan de slag gaan als freelancer? Het biedt mooie kansen en je leert er veel van.
Snel geld verdienen
Wanneer je afgestudeerd bent, zwem je zeker niet in het geld. Waarschijnlijk heeft de student ook een studieschuld. Dan wil je zo snel mogelijk een baan vinden, maar grote kans dat die baan niet zomaar wordt gevonden door de huidige eisen. Wanneer een student start als freelancer vergroot hij of zij de kans om sneller geld te verdienen. Bovendien bouwt hij meer ervaring op en daarmee ook een beter cv!
Is een diploma nog wel zoveel waard?
Ervaring wordt steeds belangrijker. Een diploma lijkt minder waard te zijn geworden. Werkgevers geven vaak meer om ervaring en opgedane kennis in de praktijk. Wanneer je start als freelancer bouw je kennis op, maar ook ervaring. De student geeft zichzelf extra waarde dankzij praktijk ervaring.
Eigen baas zijn is nog niet zo gek
Als freelancer leer je eigen baas zijn. Je kunt zelf je uren indelen, je moet zelf actief op zoek naar een opdracht of je maakt gebruik van een platform zoals Jellow. Onderhandelen, jezelf verkopen en weten wat je waard bent. Allemaal factoren waar je rekening mee moet houden, maar die ontzettend waardevol zijn voor jezelf. Je wordt volwassen en leert met geld omgaan op een goede manier.
Je kiest zelf wanneer en wat
Een freelancer heeft ontzettend veel vrijheid. Dit maakt het ook voor een afgestudeerde zeker interessant. Gaat een student door als freelancer? Dan kan hij of zij zelf kiezen welke opdrachten hij of zij wil en natuurlijk wanneer ze willen werken. Dit geeft allemaal mogelijkheden, maar zorgt er ook voor dat werken leuk blijft. Daarnaast kan de student zich meer richten op ontwikkeling. Je kiest zelf welke opdrachten je wel of niet aangaat. Daardoor kun je je ook blijven ontwikkelen.
De waardevolle werknemer van de toekomst
Moedig studenten zeker aan om freelancer te worden. Het is misschien niet het gangbare pad wat ze gewend zijn, maar ze kunnen zeker veel bereiken op deze manier. Een proces waarin ze volwassen kunnen worden, waar ze ontzettend veel leren en waarmee ze de waardevolle werknemer van de toekomst worden.
Bovendien is het tegenwoordig niet meer zo moeilijk om te werken als freelancer want er worden veel freelancers gezocht. Studenten hoeven er ook zeker niet bang voor te zijn. Er zijn genoeg platforms waar een student zich kan aanmelden als freelancer, maar ze kunnen natuurlijk ook gebruik maken van hun netwerk op LinkedIn. De wereld is kleiner dan je denkt en de ervaring ligt om de hoek.
Eerder hebben wij een artikel geschreven met 9 handige tips voor een goed LinkedIn profiel.