Een vraag die je vaak terug ziet komen voor aanvang van je studie. Wat vind ik leuk? Waar ben ik goed in? En welke studie past nou echt bij mij?
Wat lees je hier?
- Oriënteren
- Hoe bepaal je de studie die bij je past
- Studiekeuzetest
Oriënteren
Wanneer je een studie kiest is dit (meestal) voor 4 jaar. Het is dus belangrijk om je goed te oriënteren. Om dit goed te doen is het belangrijk om voor jezelf een aantal dingen op een rij te zetten. Wij hebben dat hier al voor je gedaan:
- Waar wil ik naar toe HBO of Universiteit?
- Wat past bij mij qua onderwijs? Meer praktijk of meer theorie?
- Welke vakken vind ik nu echt leuk?
- Waar ben ik goed in? (Deze en de vorige vraag hebben vaak een sterk verband met elkaar)
- Wat zou ik later willen worden?
- Waar krijg ik energie van? (Binnen en buiten school)
- Welke HBO of Universiteit voel ik mij thuis? (Bezoek meerdere open dagen)
- Hoe staat de HBO of Universiteit voor jouw opleiding aangeschreven?
- Welke stad spreekt mij aan om te wonen?
Hoe bepaal je de studie die bij je past
Je ziet veel vragen die je kan beantwoorden. Vaak weet je bij veel vragen het antwoord niet zeker. Schrijf hier in ieder geval je opties op. Zo kom je langzaam dichterbij jouw studie.
Veel studenten haken in het eerste jaar van hun studie af. Er zijn veel oorzaken voor deze uitval. Om dit te voorkomen is het goed om je een aantal dingen te realiseren.
- Studeren vergt discipline en kost tijd
- Studeren kost de een meer tijd dan de ander (dit gaat vaak ten kosten van je vrienden/vriendinnen zien)
- Een studie moet je interesseren, anders houd je het meestal geen 4 jaar vol
- De overgang van de middelbare school naar een HBO of Universiteit kan groot zijn
- Een studie kan een basis voor de toekomst zijn, maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden al duren ze soms wat langer 🙂
- Een studie maakt de kans op het vinden van een baan een heel stuk makkelijker
- Soms is het niet erg om even door te bijten, maar probeer ook te genieten van je vrijheid en mogelijkheden tijdens je studententijd
Wanneer je deze punten allemaal mee neemt en alles nog eens rustig op een rij zet kan het zinvol zijn om met mensen te praten die al een aantal jaren verder zijn en de studie hebben afgerond die jij op het oog hebt. Vraag je ouders, vrienden en bekenden. Zo kom je het meeste te weten. Let op! Dit is vaak ook de mening van een ander. Probeer dus ook je eigen oordeel te vormen.
Studiekeuzetest
Last but not least een studiekeuzetest. In vele soorten en maten. Handig om te gebruiken, maar zie de uitslag als een indicatie niet als een vaststaand feit. We hebben er hier een aantal gratis testen een rij gezet:
- www.studiekeuzetest.nu/gratis-studiekeuzetest/
- www.keuzetest.carrieretijger.nl/
- www.123test.nl/gratis-studiekeuzetest/
Er zijn ook betaalde testen. Probeer voor je zelf sowieso eerst bovenstaande vragen te beantwoorden. Leg deze naast de verschillende opleidingen en sluit uit wat je sowieso niet wilt doen. Maak dan een shortlist van jouw opleiding en ga hier mee aan de slag. Onderzoek je mogelijkheden, ga naar de open dag van verschillende instellingen en praat er over met anderen. Zo kom je langzaam tot je definitieve keuzen. Let op! Je keuze is definitief, maar nooit voor altijd. Vergeet alle vooroordelen, doe waar jij goed in bent en wat jij leuk vindt. Motivatie is het halve werk en je vooraf informeren de beste weg er naar toe!
Als je wilt weten hoe je tot de keuze van een studie komt, vind je meer informatie op het platform ZoKiesje.nl onder Studie kiezen. Daar lees je ook meer over opleidingen en, erg belangrij: hoe je bijdraagt aan beter onderwijs in Nederland!