Wat is ADHD en ADD?
ADHD betekent letterlijk ‘Attention-Deficit-Hyperactivity-Disorder’. In het Nederlands betekent dat ‘aandachts-tekort-hyperactiviteits-stoornis’. En kinderen zeggen ook vaak ‘alle-dagen-heel-druk’. Dit klopt alleen niet helemaal. Er zijn verschillende soorten ADHD en iemand kan ook niet hyperactief zijn. In Nederland noemen we dat ADD. Als je ADHD hebt kun je allerlei problemen tegen komen:
Aandachts of concentratie problemen
Vergeetachtigheid, van alles kwijtraken, steeds afgeleid worden, moeite hebben met details, niet kunnen blijven luisteren. Veel ADHD’ers en ADD’ers kunnen wel hyperfocussen, dat betekent dat je ergens helemaal in op kunt gaan, eventjes heel goed je aandacht ergens op kan richten en iets tot een goed einde brengen. Het betekent helaas ook dat sommige mensen hierdoor denken dat de momenten dat hyperfocussen niet lukt, je lui bent en je best niet doet.
Impulsiviteit
Zomaar iets doen, zonder na te denken, te makkelijk geld uitgeven, voor je beurt spreken (omdat je bang bent dat je het anders vergeet), dingen ‘eruit flappen’, voor je beurt gaan zonder het door te hebben.
Hyperactiviteit
Een constant gevoel van onrust in je lijf, steeds moeten friemelen/bewegen met je handen/voeten/voorwerpen, onrustig slapen, steeds moeten opstaan en wandelen, heel lang praten terwijl iemand anders het helemaal niet meer kan volgen, niet tot rust kunnen komen.
Tijdsbeleving
(niet in DSM IV) Tijd niet goed kunnen inschatten als je iets moet doen, je komt vaak te laat! Zo’n 3% van de kinderen heeft ADHD. ADHD gaat nooit meer over. Je zal manieren moeten zoeken en leren, zodat je ermee om kan gaan. Als er een vermoeden is, dat een kind ADHD heeft, moet een (kinder)arts of (kinder)psychiater een onderzoek doen. Er kan nooit met 100% zekerheid gesteld worden dat er sprake is van ADHD.
Voor meer informatie over ADHD:
www.adhd.nl