Opleidingen
● Bedrijfseconomie | ● Bouwkunde |
● Communicatie | ● Elektrotechniek |
● Fiscale Economie | ● International Management |
● Vastgoed en Makelaardij | ● Vormgeving |
Over de Hanzehogeschool Groningen
De Hanzehogeschool Groningen is een hogeschool, welke bachelor opleidingen, master opleidingen en associate degrees aanbiedt. Daarnaast worden via de instelling HanzeConnect cursussen aangeboden aan particuliere en zakelijke cursisten. De Hanzehogeschool is een van de grootste hogescholen in het noorden van Nederland met ongeveer 23.000 studenten en 2.600 medewerkers. De Hanzehogeschool Groningen biedt de opleidingen en cursussen aan op vier locaties in Nederland, te weten:
- Amsterdam;
- Assen;
- Groningen;
- Leeuwarden.
De naam van de Hanzehogeschool bevat een verwijzing naar de verwantschap met het handeldrijven en ondernemen, welke de Hanzehogeschool probeert over te dragen aan studenten, medewerkers en cursisten. In het verleden bestond er het Hanzeverbond, wat een synoniem was voor internationale contacten en samenwerking in Nederland, Duitsland en Scandinavië. In Nederland was Groningen een van de ‘Hanzesteden’, het begrip Hanze komt voort uit de vroegere verbondenheid van de stad Groningen met de rest van de wereld.
De Hanzehogeschool Groningen stelt zichzelf tot doel maatschappelijk verantwoordelijke, ondernemende en internationale professionals op te leiden en daarbij een bijdrage te leveren aan het kennisniveau in Nederland.
Geschiedenis van de Hanzehogeschool
Voor het ontstaan van de Hanzehogeschool Groningen moeten we terug naar het einde van de achttiende eeuw. In het jaar 1797 werd in Groningen de voorloper van de huidige Pedagogisch Academie opgericht, dit betrof een zogenaamde kweekschool. Een jaar later opende zoals later bekend werd Academie Minerva haar deuren, welke onderwijs in de vakken bouw-, teken- en zeevaartkunde aan haar studenten aanbood. De oprichting van de Pedagogische Academie en de Academie Minerva zijn tekenend voor de voorgangers van de Hanzehogeschool Groningen. De meeste hiervan zijn opgericht vanuit particulieren initiatieven met het doel mensen op te leiden voor een specifieke beroepsgroep, voorbeelden hiervan zijn: het Stedelijk Conservatorium (1966), Instituut voor Lichamelijke Oefening (1918), HEAO (1967) en de Groninger School voor Maatschappelijk Werk (1943).
In het jaar 1983 werd een overheidsnota van kracht welke bepaalde dat het hogeronderwijs zich moest gaan toeleggen op schaalvergroting en concentratie. Als gevolg van deze overheidsnota zijn in de jaren 80 16 van de 24 hogescholen in Groningen gefuseerd, onder de naam Rijkshogeschool Groningen. In de jaren hierop volgend fuseerden een groot deel van de overige hogescholen met elkaar en ontstond de Hanzehogeschool Groningen.