Kamer huren tips
Wanneer je gaat studeren is de kans groot dat je op jezelf gaat wonen. Je gaat op kamers. Het is verstandig om je vooraf goed in te lezen welke zaken belangrijk zijn bij het huren van een kamer. Hieronder volgen 4 tips die je kunnen helpen bij het huren van een kamer.
Huurtip 1: Overnamekosten
dat jij de spullen overneemt. Houd er rekening mee dat dit tegen een redelijk bedrag moet zijn. Het mag ook alleen om spullen gaan die niet ‘standaard’ in de woning aanwezig zijn. Een bad, douche of vloertegels zijn onderdeel van het huis en hier mogen dus geen overnamekosten voor in rekening worden gebracht. Uiteraard is het fijn als je er met de vorige huurder uit komt. Vergeet niet als jij het niet wilt hebben moet hij/zij het er gewoon uit halen. Maak in geval van overname vooraf ook goede afspraken. Wat wel/niet, en in welke staat tegen welke prijs. Zo voorkom je een hoop ellende achteraf.
Huurtip 2: Sleutelgeld
Huurtip 3: Maandelijkse huur
rekening mee dat in de vrije sector dit in de praktijk nog wel eens anders werkt. Twijfel je aan jouw maandelijkse huur dan kan je de huurcommissie raadplegen. Via de huurprijscheck vind je zo exact uit wat de maximale huur van jouw kamer / woning mag zijn. Ben je het niet met je huidige huur eens dan kan je een procedure starten.
Huurtip 5: Huurtoeslag
- 18 jaar of ouder
- Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning met recht op sociale voorzieningen
- Ingeschreven staan bij de gemeente waar je kamer zich bevindt
- Zelfstandige woning met eigen toegangsdeur, toilet en keuken
- De kale huur moet tussen vastgestelde grenzen liggen, je inkomen mag niet te hoog zijn
Om uit te zoeken of jij recht hebt op huurtoeslag kan je de Belastingdienst raadplegen over huurtoeslag.
Tip: je kan huurtoeslag ook met terugwerkende kracht aanvragen!